Περιγραφή
Πολυβιταμίνη, με συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και υπερτροφών, ειδικά σχεδιασμένη για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού της γυναίκας.
Ειδικά σχεδιασμένη πολυβιταμίνη, με συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και μίγματος υπερτροφών, για τις καθημερινές ανάγκες της γυναίκας, την ορμονική ισορροπία, την υγεία των οστών, των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
100% φυσικό, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Κατάλληλο και για vegans.
Συμβάλλει:
- Στην ορμονική ισορροπία
- Στην υγεία των οστών
- Στην ενίσχυση των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος
- Στη μείωση την κούρασης και της κόπωσης
Τρόπος λήψης 1-3 κάψουλες την ημέρα με το φαγητό
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών,
4. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
5. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών,
6. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλενογόννων και του δέρματος
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 30μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε σπόρους, και ξηρούς καρπούς και σε κάποια λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες. Πλούσιες πηγές είναι τα εντόσθια, τα ψάρια και τα αυγά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της είναι σπάνια, με συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών, δερματικοί ερεθισμοί κα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν.
Που βοηθάει:
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ξεκάθαρες βιολογικές του λειτουργίες. Ωστόσο, μπορεί να είναι βοηθητικό στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στα οστά, στον ενεργειακό μεταβολισμό, στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή της ινσουλίνης και των στεροειδών ορμονών.
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ένα φυσιολογικό εύρος είναι 1-13mg/ημέρα.
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το αβοκάντο, το δαμάσκινο και οι σταφίδες.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Τα συμπτώματα της έλλειψής του δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ενδέχεται να επηρεάζει τα επίπεδα του ασβεστίου και της βιταμίνης D.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την υπερβολική πρόσληψή του.
Που βοηθάει: Σε σχέση με το κλασικό μπρόκολο, τα βλαστάρια του έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκοραγανίνη, η οποία μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη και φαίνεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Που βοηθάει:
1. Απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών,
2. Συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία των μυών,
5. Στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση,
6. Στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων,
7. Παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και εξειδίκευσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1000-1200mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στο μπρόκολο, το κινέζικο λάχανο και το λάχανο kale.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη του ασβεστίου έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δομή των οστών. Μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπενία και την οστεοπόρωση.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για το ασβέστιο είναι 2000-2500mg την ημέρα. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία, η οποία με τη σειρά της να προκαλέσει λίθους στους νεφρούς και ασβεστοποίηση των αγγείων.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης,
2. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων,
3. Στη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας
Επαρκής Ημερήσια Πρόσληψη: 425-550mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα εντόσθια και τα αυγά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μυϊκή βλάβη, ηπατική βλάβη και μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD).
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 3500mg την ημέρα. Η αυξημένη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει οσμή ψαριού, έμετο, εφίδρωση, βλάβη στο ήπαρ.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών,
2. Στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Επαρκής Πρόσληψη: 20-35μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Ωστόσο η συγκέντρωσή του επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε χρώμιο.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Δεν έχει καταγραφεί έλλειψη χρωμίου.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Χρειάζεται προσοχή στη συγχορήγηση με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά φάρμακα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.
Που βοηθάει: Τα βιοφλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C, ενδυναμώνουν τα αγγεία και βοηθούν τα άτομα με αλλεργίες.
Που βοηθάει:
1. Στη διατήρηση του φυσιολογικού συνδετικού ιστού,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
4. Στο φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών και του δέρματος,
5. Στη φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό,
6. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
7. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (βιταμίνη Α): 900μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα οστρακοειδή, τα εντόσθια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα δημητριακά και τη σοκολάτα.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του είναι σπάνια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Η χρόνια έκθεση σε χαλκό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ήπατος και σε γαστρεντερολογικά συμπτώματα και μπορεί να οφείλεται σε χρόνια μόλυνση του νερου.
Που βοηθάει: Τα κράνμπερι αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως προανθοκυανιδίνες και συμβάλλουν στην προστασία έναντι πολλών ασθενειών και κυρίως στη διατήρηση υγιούς ουροποιητικού συστήματος.
Που βοηθάει: Η πικραλίδα ενισχύει τους αποτοξινωτικούς μηχανισμούς του ήπατος, βοηθά στην αποτοξίνωση από περιβαλλοντικούς ρύπους (πχ CCl4), έχει προστατευτική δράση στο ήπαρ σε αυξημένη ποσότητα αλκοόλ.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων,
2. Στη φυσιολογική αιμοποίηση,
3. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης,
4. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
6. ΣΣτη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
7. Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 400μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς κ.α. Επίσης, πολλά τρόφιμα εμπλουτίζονται με φυλλικό οξύ.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του προκαλεί τη μεγαλοβλαστική αναιμία (συχνά με παράλληλη έλλειψη Β12). Ακόμη, γυναίκες με έλλειψη φυλλλικού οξέος που κυοφορούν έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν νεογνά με προβλήματα στο νευρικό σωλήνα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 1000μg την ημέρα. Η χορήγηση φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει τη δράση της μεθοτρεξάτης (ένα φάρμακο που δίνεται σε καρκινοπαθείς και σε ασθενείς με αυτοάνοσα)
Που βοηθάει: Το τζίντζερ, έχει ευρεία αναγνωρισημότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ναυτίας και γενικότερα των γαστρεντερικών διαταραχών, συμπτωμάτων όπως κολικοί, αέρια και δυσπεψία. Επιπλέον, έχει βρεθεί να βοηθάει στα συμπτώματα του κρυολογήματος όπως η ωχρότητα της επιδερμίδας, τα κρύα χέρια και ο αδύναμος σφυγμός. Καταπραΰνει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως ο βήχας. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος θεραπεύοντας από τις χιονίστρες και την κακή κυκλοφορία των άκρων. Ρίχνει την πίεση και τον υψηλό πυρετό και έχει αντισηπτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το σημαντικό για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων τύπων τροφικής δηλητηρίασης.
Που βοηθάει: Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, αλλά και αποτελεί πολύ πλούσια πηγή ταννινών και προκυανιδινών, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν έντονα αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Που βοηθάει: Η ινοσιτόλη συμμετέχει στην κυτταρική επικοινωνία. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και τη διάθεση. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική ρύθμιση της ινσουλίνης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και στη φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία,
2. Στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
5. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 150μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα φύκια, στα ψάρια, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του οργανισμού. Το πιο συχνό σύμπτωμα της έλλειψης ιωδίου είναι η βρογχοκήλη.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 1100μg. Η συχγορήγηση με φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δράσης τους. Η συγχορήγηση με διουρητικά μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
3. Στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης,
4. Στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
6.Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
7.Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: Γυναίκες 19-51 ετών 18mg, Άνδρες και Γυναίκες >51 ετών 8mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Πλούσια πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά, που βρίσκεται με τη μορφή του αιμικού σιδήρου. Στα όσπρια και τα λαχανικά βρίσκεται με τη μορφή του μη αιμικού σιδήρου.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία με κύρια συμπτώματα την κόπωση, την αδυναμία, τη δυσκολία συγκέντρωση κα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 45mg σιδήρου την ημέρα. Συχνά η χορήγηση κάποιων μορφών σιδήρου οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, ναυτία ή διάρροια. Η χορήγηση σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου levodopa που δίνεται σε ασθενείς με Parkinson.
Που βοηθάει: Οι αραβινογαλακτάνες είναι διαλυτές ινές που τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου και βοηθά στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων για την υποστήριξη της βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Που βοηθάει: Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και την όραση.
Που βοηθάει: Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειοδωτική δράση και ο κύριος ρόλος του είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Που βοηθάει:
1. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
2. ΣτηE106:H106ν ισορροπία των ηλεκτρολυτών,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία των μυών,
6.Στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών,
7.Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
8. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών,
9. Παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 310- 400mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα ολικής άλεσης δημητριακά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του προκαλεί κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης και ναυτία.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Κίνδυνος τοξικότητας από μαγνήσιο υπάρχει σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και του συνδετικού ιστού,
3. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1,8-2,3mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα ολικής άλεσης προϊόντα, τα οστρακοειδή, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Δεν έχει καταγραφεί έλλειψη μαγγανίου.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν δεδομένα για παρενέργειες και αντενδείξεις.
Που βοηθάει: Η τσουκνίδα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μεταλλικά και φωσφορικά άλατα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, χλώριο, νάτριο, σελήνιο, βόριο, πυρίτιο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, περιέχει και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Σήμερα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται σε αλλεργίες, υπέρταση, υπερπλασία προστάτη, διαβήτη. Έχει, επίσης, διουρητικές και αντιρρευματικές ιδιότητες, ενώ τονώνει και την κυκλοφορία.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία
4. Στη διατήρηση της κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος,
5. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 14-16 mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά αλλά και στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της προκαλεί πελλάγρα, μία ασθένεια που περιλαμβάνει εξανθήματα, χρωματισμό του δέρματος και γαστρεντερολογικά συμπτώματα όπως έμετος, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Παρενέργειες εμφανίζονται σε μεγάλες δόσεις νικοτινικού οξέος (μια μορφή βιταμίνης Β3).
Που βοηθάει: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών. Ακόμη, συμμετέχουν στις φλεγμονώδης διαδικασίες ρυθμίζοντας τη φλεγμονή μέσω της έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με αυτή και την προστασία από το οξειδωτικό στρες. Τα ω-3 έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων από προϊόντα της λιποξυγονάσης. Τα ωμέγα-6 ανήκουν στην κατηγορία των «καλών»- πολυακόρεστων λιπαρών που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μαζί με τα ω-3 λιπαρά. Τα ωμέγα-9 έρευνες δείχνουν πως είναι πολύ σημαντικά για την “καλή” υγεία με το ελαϊκό οξύ να είναι το κύριο.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική σύνθεση και μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών, της βιταμίνης D και ορισμένων νευροδιαβιβαστών,
3. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
4. Στη φυσιολογική νοητική επίδοση
Επαρκής Ημερήσια Πρόσληψη: 5mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως κρέας, πουλερικά αλλά και κάποια λαχανικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του είναι σπάνια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν δεδομένα για παρενέργειες και αντενδείξεις.
Που βοηθάει: Ο καρπός ιπποφαούς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (με μέση περιεκτικότητα περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι) αλλά και άλλων φυσικών αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνης E, φλαβονοειδών, καροτενοειδών (συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, της ζεαξανθίνης και του β-καροτενίου) και συνενζύμου Q10 (CoQ10). Επιπλέον, το ιπποφαές περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7, ιδιαίτερα σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου II, σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, μείωση ενός δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Που βοηθάει: Τα φύλλα ιπποφαούς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, β-καροτίνης, φλαβονοειδών, λυκοπενίου, πολυφαινολών και βιταμίνης Ε, που γενικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη ύστερα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Ακόμη, το λυκοπένιο αν προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή, έχει αποδεδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του εντέρου. τα αποξηραμένα φύλλα του ιπποφαoύς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα φύλλα του ιπποφαούς έχουν κάτι ακόμα που δεν περιέχεται στον καρπό και αυτό είναι πρωτεΐνη σε ποσοστό 24%.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική σπερματογένεση,
2. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
4. Στη φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία,
5. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 55μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στα θαλασσινά και τα εντόσθια.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το οξειδωτικό stress.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 400μg σεληνίου την ημέρα. Αυξημένα επίπεδα σεληνίου μπορεί οδηγήσουν σε γαστρεντερολογικά και νευρολογικά συμπτώματα.
Που βοηθάει: Η σπιρουλίνα είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές της φύσης φυτικών χρωστικών (όπως για παράδειγμα η χλωροφύλλη, τα καροτενοειδή και οι φυκοκυανίνες) και υψηλής πεπτικότητας πρωτεΐνη (συνήθως περισσότερο από 55%), ενώ παρέχει και βιταμίνες και μέταλλα, λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές, αντιμεταλλαξιογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Που βοηθάει: Το πίτουρο ρυζιού είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνες Β όπως η θειαμίνη, η νιασίνη και η Β6, οι οποίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Επιπλέον, περιέχει περισσότερα από 100 γνωστά αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων τοκοτριενόλες, τοκοφερόλες, α-λιποϊκό οξύ (το οποίο επίσης ανακυκλώνει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως αυτές των βιταμίνη C και Ε αφού έχουν εξαντληθεί), συνένζυμο Q10 (CoQ10) και πολλά καροτενοειδή. Είναι, επίσης, γνωστό ότι περιέχει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD), υπεροξειδάση και καταλάση..
Που βοηθάει: Τα πιο σημαντικά χημικά συστατικά του κουρκουμά, είναι μια ομάδα ενώσεων που ονομάζεται curcuminoids, τα οποία περιλαμβάνουν την κουρκουμίνη (diferuloylmethane), demethoxycurcumin και bisdemethoxycurcumin. Οι φυσικές ενώσεις κουρκουμινοειδών της ρίζας του κουρκουμά αποτελούν μία από τις ισχυρότερες πηγές καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1,1 mg – 1,2mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στο ρύζι, στα δημητριακά ολικής άλεσης και στο κόκκινο κρέας.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψής της είναι η ακούσια απώλεια βάρους, η μυική αδυναμία, η πνευματική σύγχυση και η προσωρινή απώλεια μνήμης. Η γενικεύμενη έλλειψή της προκαλεί την ασθένεια Beri beri (περιφερική νευροπάθεια) καθώς και το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (εγκεφαλοπάθεια, περιφερική νευροπάθεια και ψύχωση).
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
4. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης,
5. Στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων,
6. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
7. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
8. Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 2,4μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως ψάρια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, κόπωση, γλωσσίτιδα, αίσθημα παλμών, ωχρό δέρμα, άνοια, νευροπάθεια, ακούσια απώλεια βάρους και υπογονιμότητα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
3. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλεννογόνων,
4. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων,
5. Στη διατήρηση της κατάστασης του δέρματος,
6. Στη διατήρηση της όρασης,
7. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου,
8. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες,
9. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1,1 – 1,3mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά, στα εντόσθια, στο άπαχο κρέας και στο γάλα.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της είναι σπάνια, με συμπτώματα όπως δερματικές διαταραχές, στοματικό οίδημα και φλεγμονή, απώλεια μαλλιών και ξηροφθαλμία.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική σύνθεση κυστεΐνης,
2. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
3. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
4. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης,
5. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου,
6. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
7. Στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων,
8. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
9. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
10. Στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 1,3- 1,7mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Πλούσιες πηγές είναι τα ψάρια, τα εντόσθια, οι πατάτες και τα αμυλούχα λαχανικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της είναι σπάνια, με συμπτώματα όπως μικροκυτταρική αναιμία, εγκεφαλοπάθεια, δερματίτιδες και κατάθλιψη. Συχνά η χαμηλή πρόσληψή της συνδέεται με χαμηλή πρόσληψη όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Δεν υπάρχουν παρενέργειες. Ωστόσο η χρόνια λήψη (πάνω από 1 έτος) 1-6g πυριδοξίνης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακή νευροπάθεια και απώλεια των εκκούσιων κινήσεων.
Που βοηθάει:
1. Στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια και μετά από έντονη σωματική άσκηση,
2. Στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων,
3. Στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των οστών, των χόνδρων, των ούλων, των δοντιών και του δέρματος,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας,
5. Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος,
6. Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
7. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
8. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες,
9. Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
10. Στην αναγέννηση της ανηγμένης μορφής της βιταμίνης Ε,
11. Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 75-90mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Πλούσιες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, η τομάτα, το ακτινίδιο, οι φράουλες κα.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη της προκαλεί σκορβούτο. Τα αρχικά συμπτώματα είναι κόπωση, δυσφορία και φλεγμονή στα ούλα.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για τη βιταμίνη C είναι 2000mg την ημέρα. Η υψηλή καθημερινή χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να οδήγησει σε λίθους στους νεφρούς σε ασθενείς με υπεροξαλουρία.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική απορρόφηση/χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου,
2. Στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα,
3. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, των δοντιών και των μυών,
4. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
5. Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 15μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε λίγα τρόφιμα, όπως σε λιπαρά ψάρια, σε τυριά, στον κρόκο αυγού καθώς και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Κυρία πηγή βιταμίνης D είναι η ενδογενής παραγωγή στον οργανισμό μας με τη βοήθεια των ακτίνων του ήλιου.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα οστεομαλακία και οστεοπόρωση.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Οι υπερβολικές ποσότητες της βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε τοξικότητα. Προκαλείται υπερασβεστιαιμία και υπερασβετιουρία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λίθους στους νεφρούς, ασβεστοποίηση μαλακών ιστών όπως αρτηρίες και καρδιακές αρρυθμίες.
Που βοηθάει:
Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 15mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και σε σπορέλαια.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψη της είναι σπάνια.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι 1000mg την ημέρα. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.
Που βοηθάει:
1. Στη φυσιολογική πήξη του αίματος,
2. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 90-120μg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε ζυμωμένα τρόφιμα με πλούσια πηγή το νάτο (natto), ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας. Η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνινη) βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία αλλά και μη επαρκή επασβέστωση των οστών και οστεοπόρωση.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ).
Που βοηθάει: Το νεροκάρδαμο περιέχει εξαιρετικά υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη αλλά και βιταμίνες (Α, B1, B2, C και Ε) και μεταλλικά στοιχεία (ιώδιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και θείο). Ενισχύει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει στην αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και ο βήχας.
Που βοηθάει:
1. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό οξέων και βάσεων,
2. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών,
3. Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της βιταμίνης Α,
4. Στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία,
5. Στη φυσιολογική σύνθεση του DNA,
6. Στη φυσιολογική γονιμότητα και αναπαραγωγή,
7. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών,
8. Στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος,
9. Στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα,
10. Στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης,
11. Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
12. Στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες,
13. Στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη: 8-11mg
Σε ποιες τροφές υπάρχει; / Ποια συστατικά περιέχει;
Βρίσκεται στη γλυκοπατάτα, τις πιπεριές, την κολοκύθα, το μάνγκο κα.
Τί προκαλεί η έλλειψη της;
Η έλλειψή του προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη, απώλεια όρεξης και κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρενέργειες / Αντενδείξεις:
Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για τον ψευδάργυρο είναι 40mg την ημέρα. Η αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους κα.