Olga's Tips
ΧΟΛΙΝΗ:Οι πιο πλούσιες πηγές της Χολίνης είναι η μαγιά της μπύρας, ο κρόκος του αυγού,(οι κρόκοι των αυγών είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή της, παρέχοντας περίπου 680 mg ανά 100 γραμμάρια), το συκώτι, το σιτάρι και η σόγια. Επίσης, η βρώμη, τα φιστίκια, τα φασόλια και το κουνουπίδι περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες.
Σχετίζεται µε το σύµπλεγµα των βιταµινών Β, αλλά δεν ταξινομείται ως βιταµίνη διότι παράγεται από το συκώτι, ωστόσο αυτή η παραγωγή δεν θεωρείται αρκετή για τις ανάγκες του οργανισμού.
Επειδή η μεγαλύτερη αναγκαία ποσότητα λαμβάνεται από τη διατροφή, το 1998 αναγνωρίστηκε επίσημα ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό από το αμερικανικό Institute of Medicine (ΙΟΜ).
H μέση πρόσληψη χολίνης για παιδιά, άνδρες και γυναίκες από τη διατροφή είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτή που συστήνει το Institute of Medicine, η οποία έχει ως εξής:
- Μωρά μέχρι έξι μηνών, 125 mg την ημέρα.
- Μωρά 7-12 μηνών, 150 mg την ημέρα.
- Παιδιά 1-3 ετών, 200 mg την ημέρα.
- Παιδιά 4-8 ετών, 250 mg την ημέρα.
- Παιδιά 9-13 ετών, 375 mg την ημέρα.
- Έφηβοι 14-18 ετών, 550 mg για αγόρια και 400 mg για κορίτσια την ημέρα.
- Για ενήλικες άνδρες 550 mg και για γυναίκες 425 mg την ηµέρα.
- Για έγκυες γυναίκες όλων των ηλικιών 450 mg και για θηλάζουσες 550 mg την ημέρα. Να σημειωθεί ότι το έμβρυο χρειάζεται αρκετή χολίνη γι’ αυτό και το μητρικό γάλα είναι πλούσιο. Η μεταφορά της χολίνης από τη μητέρα στο έμβρυο μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα της μητέρας στο αίμα της, και σε αυτό δώστε προσοχή!
Ο ρόλος της στο σώμα μας είναι αρκετά περίπλοκος. Η ουσία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου), τις σηματοδοτήσεις των κυτταρικών μεμβρανών (φωσφολιπιδίων), τη μεταφορά λιπιδίων (λιποπρωτεΐνες) και τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης.
Η χολίνη είναι η πρόδρομος ουσία της ακετυλοχολίνης, και βεβαίως αυξάνει την συγκέντρωση της στον εγκέφαλο.
Για τον λόγο αυτό µπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις σε ασθενείς µε διαταραγµένη χολινεργική µετάδοση (π.χ δυσκινησία, σύνδροµο Τourette, νόσο Alzheimer, µανία, διαταραχές µνήµης, αταξία κ.τ.λ).
Ίσως παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μνήμης στο έμβρυο και μειώνει τον κίνδυνο ανωμαλιών του νωτιαίου σωλήνα. Η ακετυλοχολίνη παίζει επίσης ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ:Η ινοσιτόλη είναι γνωστή σαν βιταμίνη Β8, ένα φυσικό ισομερές της γλυκόζης. Αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο στοιχείο κλειδί, των δεύτερων αγγελιαφόρων, αλλά και κυρίαρχο συστατικό των φωσφολιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών που εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές διαδικασίες.
Συντίθεται ενεργά στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού και η παραγόμενη ποσότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προσλαμβάνεται με τη διατροφή. Οι δύο ιστοί που φαίνεται να εμπλέκονται κυρίως είναι το ήπαρ και οι νεφροί.
Οι πιο πλούσιες τροφές σε ινοσιτόλη είναι τα νεφρά, μυαλά, συκώτι, ζύμη, καρδιά, εσπεριδοειδή, και καλές πηγές, τα μυώδη κρέατα, φρούτα, ξεροί καρποί, όσπρια, γάλα και λαχανικά.
Όπως όλες οι βιταμίνες Β, έτσι και η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.
Ας δούμε όμως σε πόσες λειτουργίες παρεμβαίνει θετικά! Στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, στον έλεγχο του μεταβολισμού λιπών και σακχάρων,στην αύξηση και τόνωση των μαλλιών,στον έλεγχο της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων, στις διαδικασίες κυτταρικής αύξησης, γονιμοποίησης και απέκκρισης, στη θεραπεία της κατάθλιψης, σε ψυχαναγκαστικές διαταραχές, και διαταραχές άγχους.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται έρευνες για το πώς ένας ακόμη παράγοντας, η ινοσιτόλη, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και πιο συγκεκριμένα, στη Χασιμότο, στη θεραπεία κρίσεων πανικού και Αλτσχάιμερ και στη θεραπεία υπερλιπιδαιμίας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις ινοσιτόλης μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της κατάθλιψης, σε ψυχαναγκαστικές διαταραχές, και διαταραχές άγχους.
Επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που εμφανίζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και έχει αποδειχθεί ότι η λήψη της, σε δόσεις 2000-4000 mg, σε καθημερινή βάση, αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, μειώνει τα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα κατ’επέκταση βελτιώνει και τα σχετικά συμπτώματα όπως την ακμή και την υπερτρίχωση.
Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα με λίθιο.
Η λήψη της μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου, ενημερώνετε πάντα σε περίπτωση που λαμβάνετε τα συγκεκριμένα μέταλλα!
Αντίστροφα η ανεπάρκεια της ινοσιτόλης μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρωση, δυσκοιλιότητα, τριχόπτωση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, νευρικότητα, εναλλαγές διαθέσης και δερματικά εξανθήματα.
Πάντα εδώ για εσάς!
Όλγα Λύδάκη